Produkty jsou určeny pouze návštěvníkům starším 18 let. Pokračujte v nákupu pouze pokud Vám již bylo 18 let.

Zásilkovna
od 80,-Kč (pouze platba předem)

Každý den rozvoz po Praze zdarma (při objednávce nad 6 lahví)

Osobní odběr zdarma každý den  po domluvě na Praha 8 

Doprava zdarma
nad 1500,-Kč

     

Kontakt

tel: (+420) 603 145 930
e-mail: mkosanova@dobreportske.cz

m.me/dobreportske.cz

  

Osobní odběr

Každý den dle dohody
V Mezihoří 1101/7
180 00 Praha 8


Nejprodávanější


» O portském
Typy portských vín

Tawny zraje v menších dubových sudech a v průběhu zrání získává svou specifickou žlutohnědou barvu "cibulových slupek". Bouquet připomíná vůni sušeného ovoce a dřeva. U starších vín je toto aroma silnější a jemnější. Tawny se rozděluje dle kvality na: tawny, tawny reserve, tawny s označením věku (10, 20, 30 a 40 let staré) a colheita.

Ruby zraje ve větších dřevěných sudech a kratší dobu než tawny. Tímto způsobem se vinaři snaží přerušit proces odbourávání barevného pigmentu, což jim umožní dosáhnout tmavě rudé barvy, udržení ovocného aroma (maliny, ostružiny, jahody) a síly mladého vína. Ruby se rozděluje dle kvality na: ruby, reserve, late bottled vintage (LBV) a vintage.

V případě ruby i tawny se v podstatě jedná o směsi. To znamená, že tato vína nepocházejí z úrody jednoho ročníku nebo jednoho místa. Jelikož vinaři chtějí udržet stále stejnou kvalitu svého portského, míchají dohromady mladá a stará a sladká a suchá vína ze svých sklepů, tak, aby dosáhli požadované chutě. Výjimkou jsou ročníková portská vína. Jsou to portská vína označovaná jako ročníková tawny (aged Tawny of the same age), a kromě nich ještě zvláštní druh tawny – Colheita, které se vyrábí vždy z vybrané jedinečné sklizně a zraje pouze v dubových sudech minimálně 7 let.

Vintage - nejlepší ročníková vína, která zpravidla zrají v sudech dva až tři roky a pak se stáčejí do lahví, kde dále zrají a svého vrcholu obvykle dosahují až po dalších sedmi letech. Toto portské zraje v lahvích pomaleji, ovšem jeho aroma a chuťové látky se v nich koncentrují ještě více, než v sudu. Tato vína mají velice temnou rudou barvu.

Takzvané Late Bottled Vintages (většinou se užívá pouze zkratky LBV) jsou sezónní vína ročníková, která zpočátku leží v sudech a po čtyřech až šesti letech se pak stáčejí do lahví, jak napovídá označení "Late Bottled" (později plněno do lahví). Jsou to vína sytě červené barvy a plné chutě.

Bílá portská vína, Porto branco, jsou většinou označována anglickým "White Port". Bílé portské lze vyrábět jak z bílých, tak z červených hroznů, rozhodující tu totiž je včasné stočení během kvasného procesu. White Port je zpravidla sušší než červené, to znamená, že se více hodí jako aperitiv. V Portugalsku je v létě velmi oblíbený nápoj z bílého portského v kombinaci s tonicem, který je velmi osvěžující. Stačí jen vyzkoušet.

Bílá portská vína s označením věku (10, 20, 30, 40) – jedná se o jedinečné portské víno, které vzniká mícháním různých odrůd a různě starých vín.

NTRlNzY4M