QUINTA DE SANTA EUFEMIA

Vinařství Quinta de Santa Eufemia

Quinta de Santa Eufemia je jedním z nepřekonatelných pokladů historie oblasti řeky Douro. Jedná se o jeden z nejstarších certifikovaných vinařských regionů na světě, jehož tradice sahá až do roku 1756. Přímo v srdci této oblasti leží rodinné vinařství Quinta de Santa Eufemia, které bylo založeno v roce 1864 a je nyní v rukou čtvrté generace zakladatele Bernardo Rodrigues de Carvalho.

V současné době se o vinařství stará sedm vnoučat, která produkují vynikající portské víno od roku 1994 a využívají letité zkušenosti s výrobou vína a jeho zráním. Quinta de Santa Eufemia leží na levém břehu řeky Douro a rozkládá se na více jak 45 hektarech. Tyto vinice produkují bohatě rozmanité hrozny, které se zpracovávají tradičním způsobem (šlapáním a kvašením v "Lagares", což jsou kamenná koryta) pro získání toho nejkvalitnějšího portského vína s bohatou vůní a chutí. Takto získané víno dále zraje v dubových sudech než je poté namícháno, tak aby uspokojilo ty nejvybranější chutě.

Přečtěte si více o Quinta de Santa Eufemia na www.qtastaeufemia.com



Typy portských vín

Tawny zraje v menších dubových sudech a v průběhu zrání získává svou specifickou žlutohnědou barvu "cibulových slupek". Bouquet připomíná vůni sušeného ovoce a dřeva. U starších vín je toto aroma silnější a jemnější. Tawny se rozděluje dle kvality na: tawny, tawny reserve, tawny s označením věku (10, 20, 30 a 40 let staré) a colheita.

Ruby zraje ve větších dřevěných sudech a kratší dobu než tawny. Tímto způsobem se vinaři snaží přerušit proces odbourávání barevného pigmentu, což jim umožní dosáhnout tmavě rudé barvy, udržení ovocného aroma (maliny, ostružiny, jahody) a síly mladého vína. Ruby se rozděluje dle kvality na: ruby, reserve, late bottled vintage (LBV) a vintage.

V případě ruby i tawny se v podstatě jedná o směsi. To znamená, že tato vína nepocházejí z úrody jednoho ročníku nebo jednoho místa. Jelikož vinaři chtějí udržet stále stejnou kvalitu svého portského, míchají dohromady mladá a stará a sladká a suchá vína ze svých sklepů, tak, aby dosáhli požadované chutě. Výjimkou jsou ročníková portská vína. Jsou to portská vína označovaná jako ročníková tawny (aged Tawny of the same age), a kromě nich ještě zvláštní druh tawny – Colheita, které se vyrábí vždy z vybrané jedinečné sklizně a zraje pouze v dubových sudech minimálně 7 let.

Vintage - nejlepší ročníková vína, která zpravidla zrají v sudech dva až tři roky a pak se stáčejí do lahví, kde dále zrají a svého vrcholu obvykle dosahují až po dalších sedmi letech. Toto portské zraje v lahvích pomaleji, ovšem jeho aroma a chuťové látky se v nich koncentrují ještě více, než v sudu. Tato vína mají velice temnou rudou barvu.

Takzvané Late Bottled Vintages (většinou se užívá pouze zkratky LBV) jsou sezónní vína ročníková, která zpočátku leží v sudech a po čtyřech až šesti letech se pak stáčejí do lahví, jak napovídá označení "Late Bottled" (později plněno do lahví). Jsou to vína sytě červené barvy a plné chutě.

Bílá portská vína, Porto branco, jsou většinou označována anglickým "White Port". Bílé portské lze vyrábět jak z bílých, tak z červených hroznů, rozhodující tu totiž je včasné stočení během kvasného procesu. White Port je zpravidla sušší než červené, to znamená, že se více hodí jako aperitiv. V Portugalsku je v létě velmi oblíbený nápoj z bílého portského v kombinaci s tonicem, který je velmi osvěžující. Stačí jen vyzkoušet.

Bílá portská vína s označením věku (10, 20, 30, 40) – jedná se o jedinečné portské víno, které vzniká mícháním různých odrůd a různě starých vín.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin. Nákup možný pouze pro osoby starší 18 let.
ZGNlNzNk